Dilema za roditelje budućih studenata i đaka: iznajmljivanje ili kupovina stana

 

Nije vam teško da zamislite situaciju da na početku nove školske i akademske godine šaljete dete na studiranje. Univerzitet u Novom Sadu ima oko 50 000 studenata i 5000 zaposlenih, na preko 350 akreditovanih studijskih programa osnovnih, master i doktorskih studija. Na pomenuti broj treba dodati i sve veći broj privatnih fakulteta. Jedan deo studenata se smešta u studentske domove, ali svi ostali svoje stanovanje baziraju na plaćanju mesečne kirije uz režijske troškove ili odluci da dugoročno planiraju svoju budućnost.

Ukoliko uzmete u obzir da je prosečna dužina studiranja u Srbiji oko pet godina, koliko traju osnovne i master studije po Bolonjskom sistemu, pomnožite sa prosečnim iznosom kirije i na sve to dodate režijske troškove, vrlo je moguće da vas iznos neće obradovati, ukoliko ste prethodno doneli odluku da se studenti usele u podstanarski stan.

Ukoliko kupovinu nekretnine vezujete uz početak školske i akademske godine, prepustite nam da vam pomognemo oko izbora, profesionalnim pristupom u potrazi idealne lokacije i rasporeda prostorija, a na vama je da svoje studente pripremite za život u Novom Sadu i posvete svoje vreme učenju.

 

Dilema za roditelje budućih studenata i đaka

 

Iznajmljivanje stana

 

Bićemo vrlo praktični i direktni: prosečna cena stana za iznajmljivanje u poželjnom delu Novog Sada se kreće oko 270 evra mesečno. Na taj iznos se dodaju troškovi režije ali se njima nećemo baviti jer su on prisutni bez obzira da li je stan vaš ili ga iznajmljujete.

 

Prosta računica: 270 evra x 12 meseci x 5 godina = 16.200Evra


Ovo je „gruba matematika“ jer se iznos možda može umanjiti za letnje mesece (kod pojedinih stanodavaca) ali studiranje može trajati i duže od pet godina (čest sučaj), posebno za one koji planiraju akademsku karijeru. Nismo došli do statističkog podatka koliko onih koji završe studije (ili ih ne završe) ostanu da žive u Novom Sadu ali znamo da je broj daleko od zanemarljivog.

U ovoj opciji podsećamo na još jednu činjenicu: prostor u kome živite nije vaš, vi ćete ga delimično prilagoditi sebi ali sigurno da u slučaju rentiranja stana nemate nameru da nešto krečite, ulažete, sređujete. Naravno da su i takve stvari moguće i veliki je broj primera gde stanodavac izlazi u susret takvim molbam,a pa preuzima delimični ili potpuni trošak na sebe. Svakako da je najbolja prednost u slučaju iznajmljivanja stana – ta što stan možete da otkažete (u dogovorenom roku) i promenite kolaciju (u tom slučaju vam preporučujemo sledeći tekst >>> .

 

Kupovina stana

 

Analiza kupovine zahteva malo drugačiji pristup jer postoji najmanje dva različita scenarija prilikom kupovine stana:

  1. 1.       Kupovina od fizičkog lica

Da pojasnimo, to znači da stan ne kupujete od investitora. U tom slučaju imate pravo na neplaćanje poreza na prenos vlasničkih prava u slučaju nekretnine do 40m2 što predstavlja uštedu od čitavih 1675ukoliko je u pitanju kupovina prve nekretnine (odnosno od 01. jula 2006. godine)

 

Evo jednog primera>>>


U pitanju je stan na vrlo traženoj lokaciji – Grbavica je u pitanju, 43m2, komplet opremljen, baš za studenta. Cena stana je 68.900€.

Pogledajte računicu: 13.780€ predstavlja iznos učešća i mesečna rata, na period od 25 godina, koja se kreće u zavisnosti od izbora banke između 249€ i 253€

Izabrali smo stan kod koje je mesečna rata približna ceni zakupa stana.

Mesečne obaveze su u manjem iznosu od cene zakupa i ako uzmemo pretpostavku da postoji novac za učešće dolazimo do sledećeg zaključka:

245€ (prosek) x 12 meseci x 5 godina = 14.700€


Ako saberemo taj iznos sa učešćem: 13.400 + 14.700= 28.100€ što predstavlja iznos od preko 40% vrednosti stana. Ne zaboravite, u ovom slučaju ste vi vlasnik i vi ga možete rentati. Na taj način stan može isplatiti sebe.

 

Dilema za roditelje budućih studenata i đaka

 

 

  1. 1.       Kupovina od pravnog lica Investitora

Navodimo i ovde jedan primer kako bi lakše napravili računicu. Pogledajte novu nekretninu na Bulevaru Patrijarha Pavla>>>
Lep, prostran, odlično orjentisan stan od 48m2, sa cenom od 69.200€.

Sa obzirom da je u pitanju kupovina od investitora imate pravo na povraćaj PDV, ukoliko je u pitanju kupovina prve nekretnine (odnosno od 01. jula 2006. godine)  koji u ovom slučaju iznosi: čak 5.760,00€  na povrat do 40m2

Učešće je ovom slučaju: 13.840 a mesečna rata oko 253€.

Ako ponovimo računicu kao u prethodnom slučaju:

253€ x 12 meseci x 5 godina = 15.180€.


Ako pomenuti iznos saberemo sa učešćem a ukupnu cenu umanjimo za povrat PDV-a: 13.840€ + 15180€ = 29.020€ što iznosi preko 46% od vrednosti stana.

 

Zaključak

 

Dolazak deteta u drugi grad predstavlja veliku prekretnicu u njegovom ali i u životima najbližih. Odvajanje od roditeljskom doma, nove navike, novi izazavi... U svemu tome postoji i ekonomski momenat. Iz računica koje smo izveli u gornjim redovima vidljivo je da je već na „srednje staze“ povoljnija kupovina od iznajmljivanja nekretnine. U ovim pojednostavljenim primerima nismo uzimali u obzir drugo dete ili bilo koji razlog koji bi produžio boravak u novom gradu. Svaki od dodatnih informacija išlo bi u korist kupovine.

 

Tabela iz prethodnih primera:

 Rentiranje stana na period 5 godina

Pogledajte našu ponudu, pozovite nas.

 

Upišite vaš komentar